onsdag 16 november 2011

Några tankar om studentnyheter

Igår damt tidningen Studentliv ner i brevlådan, vilket den gör med jämna mellanrum. Den är faktiskt ganska bra och det står ofta en del kul att läsa till frukostyoghurten. I det här numret stod en hel del intressanta saker som jag känner att jag måste kommentera, eftersom min åsikt är av mycket stort värde. Eller inte.
Något som jag i och för sig har vetat, men inte haft detaljer kring, är att regeringen tillsätter en utredning för att se över läkarprogrammet. Enligt riksrevisionen är det otydligt om vem som har ansvaret för läkarprogrammet och Högskoleverket tycker att AT-tjänstgöringen inte är kvalitetssäkrad. Den här utredningen ska vara klar i december nästa år. Det här är inte en dag för sent, tycker jag. Just nu är det lite av varje som inte håller måttet gällande läkarprogrammet och vad jag kan läsa av rapporter från AT-utvärderingarna är det inte mycket som är tipp-topp just nu.
Det roliga är att det på nästa sida i tidningen står om den nya lärarutbildningen och att man som examinerad lärare behöver göra ett års handled introduktion innan man får sin legitimation. Lärarna får alltså något som liknar läkarnas AT-tjänst och det tycker jag låter bra. Det borde vara så i fler yrken där man arbetar med människor. Det står också att det finns oro bland lärarstudenterna eftersom man måste söka det här introduktionsåret som vilket jobb som helst och att det därför inte är säkert att man får sin tjänst direkt när man är nyexaminerad. Jag var tvungen att luska lite mer och inser att det finns personer som är lite hysteriska över att de kan behöva vikariera en termin innan de får göra sitt introduktionsår. Som läkarstudent känner jag att det här inte är något att jaga upp sig över. Det är ju precis såhär vi har det. Man måste ofta vikariera mellan ett halvår och ett år för att få sin AT-tjänst eftersom det är nästan dubbelt så många sökande som platser. Det är väl kanske inte ultimat, men det är så det ser ut. Välkommen till läkarstudentens liv, alla lärarstudenter.
Det fanns också en bra artikel om hur man ska göra när man som student är sjuk och vad man har rätt till för ersättning. Tyvärr blev jag personligen inte så mycket klokare eftersom jag inte vet vilken grupp jag tillhör. Jag kanske tillhör den grupps som har studiemedel, men eftersom jag bara får bidraget kan det vara så att jag tillhör gruppen och inte har rätt till någon ersättning alls. Jag borde ta reda på det här, alternativt se till att inte bli sjuk...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar