fredag 10 augusti 2012

Tingatinga-tavlan från Tanzania

I Tanzania köpte jag en tavla som jag verkligen har släpat med mig över halva jorden sedan jag köpte den på väg hem från vår safari. Det är en tavla målad på duk som jag fick ihoprullad och eftersom det finns risk för att en sådan tavla spricker om ruller knäcks har jag varit väldigt försiktig med den och inte haft den i ryggsäcken. Detta har lett till att jag har haft tavlan i handen hela tiden jag har rest:
i daladala från Mtu Wa Mbu till Arusha, i buss från Arusha till Dar Es Salaam, på färja till och från Zanzibar, i daladala på Zanzibar och på flyg från Dar till Sverige. Med andra ord har jag arbetat ganska mycket för att tavlan skulle komma hem i helt skick, vilket den också gjorde.
I några veckor har den nu legat och slätat ut sig på altanen och först igår fick jag tummen ur att åka och köpa en skiva att spänna upp den på.
Tavlan är en så kallad tingatinga-målning. Tingatingan uppkom i Dar på slutet av 1960-talet och målades med cykelfärger i en naiv stil. Jag skulle tro att målningarna i stort sett bara görs för oss turister, men jag tycker om dem. Min tavla hade lite för kort duk på långsidorna och dessa sidor får därför vara råa. Förhoppningsvis kommer jag sedan att få upp tavlan i vardagsrummet. Det ska bli spännande att se om det fungerar ihop med teak, trasmatta, lappkuddar och diverse medicinsk litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar