måndag 27 augusti 2012

Upplevelse i Uppsala

Sista helgen på mitt sommarlov tillbringades för min del i Uppsala. Anledningen för denna resa var först och främst att Åke Bonnier vigdes till ny biskop för Skara stift, där maken arbetar som stiftsadjunkt. 
Jag åkte upp i lördags och tillbringade några timmar med att mest strosa omkring i stan innan maken kom. Vid Fyrisån satte jag mig och åt min medhavda matsäck och tillbringade sedan lång tid i Uppsalas två bästa butiker: Granit och Akademibokhandeln. Jag var inne och tittade, vände och vred på böcker i över en timme, insåg jag när jag väl kom ut därifrån. Det finns få saker som är så fängslande som boklådor, och Akademibokhandeln i just Uppsala är lite i en klass för sig.
På kvällen fick vi oss en ny matupplevelse på restaurangen Messob. De serverar mat som är inspirerad av det etiopiska- och eritreanska köket och serverade dessutom Rättvisemärkt och ekologiskt vin (vilket är ett stort plus). Det var en väldigt trevlig restaurang med vällagad mat, som jag verkligen rekommenderar.
På söndagen var så den stora händelsen i Domkyrkan, i alla fall om man är lite kyrkligt lagd. Alla biskopar i Sverige (utom Karlstads stifts biskop som var i Tanzania) var där, liksom en hel del utländska biskopar och representanter från andra svenska samfund. Även kronprinsessan var där. Vi hade i egenskap att ha åkt från Skara stift fått reserverade platser så att vi snett framför altaret och såg allt som hände under själva vigningen väldigt bra. Jag satt även så jag hela tiden såg kronprinsessans bakhuvud. Vi hade med andra ord rätt bra utsikt. Hela gudstjänsten var väldigt fin och inte så tung som jag nog hade förväntat mig att en biskopsvigning skulle vara. En får helt enkelt bara gratulera den nye biskopen.
Innan vi sedan, åt var sitt håll, åkte hem åt jag och Mattias mat på Kafferummet Storken där de serverade en ljuvligt god (vegetarisk) grekisk linssoppa. En väldigt trevlig helg, med andra ord. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar