lördag 15 september 2012

Röja, rensa, röja, rensa

Om man jämför med tidigare generationer har vi väldigt mycket saker och prylar. En hel del måste man naturligtvis ha för att klara sig, men ofta har man mycket mer än vad man behöver. Jag har tidigare varit en sådan person som har svårt att göra mig av med saker jag inte använder eller känner något särskilt band till, bara för att. Nu har jag blivit lite bättre på det. Det är skönt att kunna rensa lite i röran ibland, men det finns ju vissa problemområden som är svåra att ta tag i.
Böcker har alltid varit mina trogna vänner, även om jag ofta har lånat de böcker jag läst. Jag har haft svårt att ge bort böcker, trots att jag vetat att jag aldrig kommer läsa dem igen. Nu har jag kommit fram till att böcker faktiskt är värda att få läsas och älskas mer än en gång och det gör därför inte lika ont i boksjälen när en bok åker till en loppis eller vän. De böcker som jag verkligen tycker om, planerar att läsa igen eller har väldigt bra och tidlöst innehåll stannar naturligtvis kvar.
Gåvor och presenter är svåra saker eftersom den man har fått det av oftast har lagt ned både tid och pengar på att ge presenten. Jag har börjat tänka lite på samma sätt som Albert i Albert och Herbert gör: "Det är inte själva gåvan som är det väsentliga, det är tanken bakom kalsongerna." Jag uppskattar tanken bakom det jag har fått, men om det är så att själva prylen inte passar just mig eller i att jag inte längre har nytta av den, är det bättre att ägandet övergår till någon som har nytta och glädje av det. Det känns mest rättvist både för prylen och gåvogivaren.

De senaste veckorna har jag rensat och röjt i hyllor och skåp och idag åkte jag och maken iväg med alla grejer som rensats ut till, enligt mig, Linköpings bästa secondhandaffär: Hjälpverksamheten Återvinningen. Det blev en hög böcker, DVD-filmer, CD-skivor, kläder och lite annat smått och gott. Förutom detta har det även rensats ut, och åkt i återvinningen, en massa papper och tidningar. Det känns bra att ha frigjort några förvaringslådor, tidskiftssamlare och bokhyllsplats och dessutom låtit sakerna få möjlighet att få nya ägare. Att vinsten på det hela går till välgörenhet gör det hela ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar