söndag 30 september 2012

Undersökningsundervisning

Jag inser att jag mer och mer närmar mig ett slut på preklin och ska om inte allt för länge (okej ett år) få gå ut på praktik. Den här veckan som gått har vi haft en hel del patientövningar där vi fått lära oss både det ena och det andra:
I måndags hade vi balansövning, vilket i och för sig inte betydde att vi fick göra så mycket praktiskt. Det vi fick göra var att se en ÖNH-läkare sitta med ett par mörka glasögon som filmade hans ögon och sedan snurra 12 varv på en stol för att visa att ögonen slår fram och tillbaka nära man snurrar. Samma ÖNH-läkare hade även ett övningstillfälle i torsdags när vi fick lära oss att undersöka öron, näsa och munhåla. Eftersom vi fick lära oss att göra det "manuellt" dvs utan en apparat med inbyggt ljus var det pannlampa på och tratt in i örat för att titta å trummhinnan. Det finns tillfällen när en märker extra mycket att det är läkarstudenter som finns runt omkring en. När någon utbrister "Wow! En vaxpropp, vad häftigt!" är just ett sådant tillfälle.
Även i onsdags hade vi övning i hur man undersöker halsen och ryggen och fick lära oss att klämma och känna ordentligt. En bra sak var att vi hade massagebänkar att använda oss av, vilket ju underlättar när man ska undersöka ryggen på folk och de måste ligga i magläge. Värre är det när den undervisande läkaren står och visar något på ens rygg, han gör något du inte ser och plötsligt knakar det till i hela ryggraden. Inte för att det gjorde ont, men ändå...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar