tisdag 6 november 2012

Fridas färg-i-frillan-förbud

Jag har sedan jag gick i högstadiet färgat och slingat mitt hår. De sista åren har det varit främst rött och jag har färgat främst hos min frisör men även sedan jag flyttade till Linköping även hemma i badrummet. En gång i högstadiet provade jag även på hennafärgning. Min mamma fick hjälpa mig och ville absolut inte göra om det. Det hela hade en konsistens som blött, smått gräsklipp och det luktade ganska så mycket. Efter att det hade suttit i ungefär fyra timmar hade det knappt hänt något med mitt hår. En ganska dålig upplevelse med andra ord.
Hur som helst har ett beslut växt fram de senaste månaderna: jag ska sluta att färga mitt hår. Detta jag inte tycker att det känns bra. Förra terminen hade vi föreläsningar i miljömedicin och det pratades en hel del om olika miljögifter och hormonstörande ämnen. Som ung kvinna bör jag ex. inte äta insjöfisk mer än tre gånger per år eftersom jag då får i mig för mycket tungmetaller och annat mysigt. Sådant lagras i kroppen och går sedan över till fostret när man sedan blir med barn. Med det i huvudet känns det därför fel att fortsätta färga håret, man avråder ju exempelvis gravida från att färga håret. Vad är det då som säger att det inte skulle kunna lagras in innan?
Jag har inga direkta bevis på det här, men med tanke på att jag blir yr i huvudet när jag färgar håret hemma, av färgens ångor, känns det spontant inte bra.

Nu vill jag inte sluta göra roliga saker med mitt hår, men jag får göra det på lite andra sätt. Jag har läst att citronsaft och kamomillavkok ska kunna bleka håret och hennan kanske får sig en andra chans...

2 kommentarer:

 1. WHAT?! Mycket fisk = sjuk bebis???? Inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det beror på vilken fisk. Från Livsmedelsverket:
   "För både barn och vuxna är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och att välja olika sorter. Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller strömming, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern. "

   Radera