måndag 3 december 2012

Minskad miljöpåverkan? och konsumtionsknipande

Det kommer rapporter om att medeltemperaturen på jorden har höjts med 4 grader och att vi milt sagt är på väg åt helt fel håll. Jag har tidigare skrivit om att Värmlandstrafik har valt att lägga ner 15 småstationer i Värmland, och redan nu dra in antalet stopp på dessa stationer. Jag tycker fortfarande att det här är vansinne eftersom jag personligen tror att det här kommer leda till mer bilåkande vilket i sin tur har negativ inverkan på vårt klimat. Häromdagen lånade jag boken Klimatsmart och där läste jag något som inte ens har tänkt på: Värmland är ett riskområde i Sverige när det gäller konsekvenser av miljöpåverkan. Med högre vattennivåer ligger Karlstad och Klarälvsdeltat i riskzonen för att dränkas och det finns också risk för erosion och ras i Klarälvsdalen tillsammans med översvämningsrisk i andra vattendrag.
Plötsligt känns allt det här alla tygkassar, att jag övergått till vegetarisk kost, i alla fall på hobbybasis, och att jag så gott det går försöker göra de materiella inköp som tillåter det på secondhand än viktigare. Jag har länge vetat att jag vill göra det för miljöns skull, men jag har aldrig tänkt att det är så nära mig allt kan då konsekvenser. Men då känns allt lite tyngre igen, för hur mycket kan jag själv påverka? Hur mycket påverkar det egentligen att jag använder mina tygkassar när jag inte kan åka kollektivt mellan Säffle från Kil mer än kanske tre gånger på en vardag och dessutom behöva betala multum för resan. Jag blir ledsen när jag ser hur en förändring som vad jag skulle vilja säga är lite av en nedrustning av den värmländska kollektivtrafiken påverkar både människorna som använder den och miljön på ett troligt väldigt negativt sätt. För det är ändå något som påverkar mycket mer än vad mina tygkassar gör...

Det finns ändå en del som försöker göra något åt det. En av dessa är Stina Bergström, Miljöpartist i Värmland. Jag är inte miljöpartist, men jag tycker att de gör mycket bra saker i Värmland och hon har tagit tydlig ställning i tågfrågan. Hon och en partikamrat har också skrivit en mycket intressant motion till Riksdagen om att lagstifta om en köpfri dag i veckan för minskad konsumtion och även för att minska den stress som de tror att konsumtionen ger. Jag tycker att det är ganska vågat att skriva en sådan här motion, men jag måste säga att jag gillar det. Allt har blivit lite för tillgängligt i dagens samhälle och i ärlighetens namn skulle vi klara oss väldigt bra med en köpfri dag i veckan. Det kräver kanske lite mer planering, men det skulle vi nog bara må bra av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar