lördag 1 december 2012

Patientundersökning på prov

De här veckorna i skolan är lite smått, inte ostrukturerade, men ganska blandade och inte upplagd på samma sätt som de tidigare veckorna. Vi har just nu inte haft basgrupper på samma sätt och det är mycket fokus på undersökningar av patienter. Innan jul ska vi nu också hinna med två grupparbeten med avslutande seminarium och presentation av våra kommande T6-arbeten.
Bara för upplysnings skull klarade jag tentan, med ganska god marginal. Om man ska se till hur många procent av poängen jag fick var det här min näst bästa tenta hittills på läkarprogrammet, näst efter T1-tentan. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men som alltid är det väl kanske alltid de frågor man vet att man svarade fel på som man kommer ihåg. Det känns i alla fall skönt att slippa göra en omtenta nu om någon vecka.
Den här veckan och även nästa vecka har vi haft patientövningar. Det innebär att vi ska ha ett samtal med en proffspatient, göra en allmän kroppsundersökning och även riktad undersökning beroende på vad man får fram i anamnesen och sedan sätta någon slags diagnos och göra en planering för den fortsatta vården. Efter detta ska vi sedan skriva journal.
Jag hade min första patient igår och jag tyckte att det här var väldigt roligt! Det är första gången jag har gjort en hel kroppsundersökning efter eget huvud på en patient och även försökt sätta en diagnos och skriva journal. Jag tyckte att det gick bra och patienten var nöjd. Jag lyckades lista ut en del av vad som var fel, men inte allt. Även journalen gick hyfsat, med tanke på att jag aldrig skrivit det förr. Jag fick dessutom "MVG *" på "aktuellt hälsoproblem" och min handledare uttryckte det som att hon nästan fick tårar i ögonen när hon läste en av meningarna som uttryckte omsorg om patienten. Med tanke på att resterande journalen hade mer fel får jag ta med mig det som positivt och resten som förbättringsområden. Vi har ju ytterligare en patient nästa vecka och jag ser fram emot det!
Utrustad för patientövning: namnskylt, stetoskop och korta naglar.

2 kommentarer:

 1. Vad är skillnaden på en proffspatient och en vanlig patient? Antar att människan måste ha varit sjuk på riktigt liksom och sökt vård? Eller? :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. En proffspatient är en person som är där för att vara patient. Ofta kanske de har ex. något blåsljud på hjärtat sedan tidigare, men ofta låtsas de ha vissa symtom och bakgrund. Så är det när vi har proffspatienter i det här sammanhanget.
   Vi har även haft proffspatienter som vi övat gynundersökning på. Dessa är bara sig själva och finns där för att vi ska lära oss (och de får även utbildning i hur deras egen kropp fungerar etc.)

   Radera