onsdag 2 januari 2013

Förfärliga fyrverkerier

Nu har det ju precis varit nyår och som så många nyår förr smälldes det på ganska så rejält såväl vid tolvslaget som under hela nyårsaftonen. Visst, det är ganska så fint med alla sprakande färger på himlen, men allt negativt med det väger över med råge. Det är för mig en gåta att vem som helst får köpa och tända på fyrverkerier, det borde i alla fall vara licens på det, precis som på vapen.
Under dagen igår och idag har jag sett efterlysningar på Facebook. Det handlar om hundar runt om i landet som har sprungit iväg och rymt efter att de blivit skrämda av smällarna under nyårfirandet. Det är inte heller djur som har ont av smällandet. Som en av mina vänner skrev: även hon har problem med plötsliga smällar eftersom hon har tinnitus och går därför inte gärna ut när smällande kan förekomma.
Även för miljöns skull tycker jag att det är vettigt att avstå från fyrverkerier. Nu har visserligen en utredning visat att utsläppen från fyrverkerier inte är stora, men de är ändå mätbara. Många av de "ingredienser" som finns i fyrverkerier är dessutom metaller av olika slag som exempelvis aluminium, kadmium och koppar (bly ska som tur är nu vara helt borta från fyrverkerier som säljs i Sverige, men jag har ingen aning om hur det ser ut med att köpa fyrverkerier utomlands). Dessa metaller kan ge mer eller mindre otrevliga effekter på människors hälsa (och antagligen även djurs) när vi får i oss det från exempelvis förorenade åkrars grödor.
Förutom det uppenbara att sådant som brinner kan tända eld på annat så är även fyrverkerier väldigt kraftfulla pjäser som kan skada människor rätt ordentligt. Jag känner att det som bäst illustrerar det hela är en artikel från Läkartidningen skriven av några läkare vid Skånes universitetssjukhus. Är en väldigt känslig bör en kanske inte titta, men i övrigt tycker jag att det är lärorikt att se vad ett "litet fyrverkeri" kan göra med en ung människas kropp.

1 kommentar:

  1. Har själv jobbigt med smällande. Fint att kolla på
    men tycker att det ska överlämnas till proffs. Nu smälls det överallt och många gånger utan ansvar.
    Ha ett riktigt bra 2013 :)

    SvaraRadera