torsdag 10 januari 2013

Kuggad (?) och kokunskap

I tisdags skrevs monstertentan. Jag skulle vilja sammanfatta det som att jag ändå hade hyfsad koll, men inte alls på det djup de ville ha. Med andra ord vilar jag i detta upp mig inför ännu ett tenta-p om några veckor. Även om jag inser att det är mycket jag inte kan har jag också börjat inse att det ändå är väldigt mycket jag faktiskt kan också. Jag kanske inte kan varenda liten molekyl som vita blodkroppar skickar ut när och varför, men jag kan ändå mycket och det är kunskap som jag har lärt mig under en hyfsat begränsad tid. Så även om jag kuggade den här tentan är jag rätt nöjd med mig själv!

Eftersom jag nu tar det lugnt på pluggfronten har jag passat på att läsa lite. Boken jag läste ut igår är Hur mår maten? skriven av Per Jensen som är professor i etologi på Linköpings universitet. Jag gillade verkligen den här boken och det känns som att det är en bok som alla som äter kött bör läsa. I boken kan en läsa om historien bakom människans djurhållning, hur den har förändrats, hur en kan avgöra hur djuren mår, vilka lagar som finns kring djurskydd, hur de olika formerna av djur hålls, slaktas och även skillnader och likheter mellan svensk konventionell produktion och utländsk konventionell- och svensk ekologisk produktion.
Efter att ha läst den här boken känner jag mer och mer att mitt beslut kring min köttkonsumtion känns vettigt. Jag har ju bestämt mig för att minska på den ganska mycket och försöka köpa ekologiskt kött när jag väl ska äta det (dvs. ändå fortsätta med det till viss del).  Vi och djuren har levt ihop i hundratals år och så länge som djuren behandlas väl ser jag inget stort fel i att äta kött. Den mängden som vi äter idag är dock inte hållbar att fortsätta med och jag tror därför på en liten, men medveten konsumtion och produktion som dessutom håller det svenska landskapet öppet. Plötsligt blev jag också ännu mer sugen på att skaffa de där fåren jag pratat om...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar