fredag 13 september 2013

Lite läckrare Linköpingslägenhet

Sedan i januari hyr jag en liten etta centralt i Linköping. Förutom att kylen inte fungerar (en historia som kräver sitt eget inlägg) har den varit fruktansvärt ofunktionell. Hallen/kokvrån har inte haft någon som helst arbetsyta och naturligtvis ingen ugn. De två skåpen för förvaring av porslin, bestick, matlådor och skafferivaror har varit lite trångt.
Nu helgen innan skolan började följde därför maken med till Linköping för att hjälpa mig att fixa till lite i lägenheten efter lite smarta idéer. Jag tycker om att använda secondhandfynd så mycket som möjligt, men det fick bli en del saker från IKEA den här gången, eftersom en del saker var viktigt att det var ganska specifikt. Det hela blev, i mitt tycke, väldigt bra. Ja, en del saker är lite "ihopplock" som egentligen inte passar ihop (som mina tre möbler i fulfuru inte passar med något annat), men jag tycker ändå att det fungerar. Det är framförallt funktionellt nu!

I hallen/köket dvs höket spacklades och målades väggarna eftersom det var hål lite överallt och en ganska så ful klädeskrok togs ner. Den träfärgade listen ovanför kaklet målades också. För tillfället står den gamla skohyllan, som egentligen är ett nattygbord, kvar i väntan på att en ny höksmöbel ska dit. Ovanför dörren sattes en gardinstång upp och en gardin jag redan hade sattes upp för att minska ljudet från trapphuset. En lampa köptes äntligen in så att jag nu har ljus även där. Ovanför diskbänken sattes en list upp där det nu finns ett hängande diskställ och en hink för bestick. En likadan list med krokar för kökshandduk, stekpanna, redskap och skärbräda hänger på väggen bredvid. Där har vi också gjort en uppfällbar köksbänk av uppfällbara hyllkonsoler och en träskiva. Allt nytt här köptes på IKEA, utom hyllplanen som köptes på Biltema och träskivan som köptes på någon bygghandel.I äthörnan i rummet tog vi bort bordet som stod där eftersom det var för stort och tog även bort två av stolarna. Till de två stolarna som är kvar har jag nu ett bord som maken hade i sin lägenhet i Skara. Vi gjorde en liten "köksbänk" även här. Den är gjord av en Expedithylla från IKEA som vi hade rensat bort från huset. På den lade vi en vanlig träskiva där vattenkokaren och en bänkugn från makens f.d. kollega står. Ovanför hänger ett skåp som varit hemma hos mormor och morfar där en del porslin samt te och kaffe förvaras.


 I Expedithyllan finns en insats med dörr som vi hade sedan tidigare och en ny med två lådor som vi köpte nya. Dessa kläddes med tapetsnuttar som såldes som "stuvar" på Stuvbutiken i Karlstad. Handtagen köptes också där i en fyndback. I skåpet förvaras tallrikar och assietter i ett likadant diskställ som hänger i höken (det gör att de är väldigt lätta att komma åt). På IKEA hittade jag även en besticklåda som (med 0,5 cm bortklipp i ena änden) passade precis i lådan.


Mitt gamla svarta dubbelöverkast byttes ut mot ett grönare och mer lagomt stort. Min gamla beiga gardiner agerar nu ljuddämpare i höken och nu hänger där ett par hyfsat högljudda gardiner istället. De och även överkastet hade maken i Skara och är som en kan gissa loppisfynd.Jag är på det hela taget mycket nöjd med min "nya" lägenhet, även om det inte är helt klart. Det som är kvar innan det känns bra är att flytta bort en av bokhyllorna (ej med på bild) eftersom allt som är i den nu finns i en av garderoberna i höken där maken nu installerat hyllplan. Där hyllan står är tanken att det ska stå ett skrivbord. Det blir dock ett projekt som får klaras upp nästa gången maken kommer (med skrivbordet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar