söndag 15 september 2013

Märklig musik och Monica Z

Under gårdagen såg jag inte mindre än två svenska filmer med musikaliskt tema, om än på olika sätt.
På stadsbiblioteket ramlade jag härom dagen över filmen Sound of Noise. Jag hade inte hört talas om den tidigare men bestämde mig ändå för att se den, ett drag som skulle visa sig vara bra.
Den handlar om Amadeus Warnebring, totalt tondöv och musikhatare i en familj med professionella musiker, som jobbar som polis. I hans lilla stad drar plötsligt en grupp med trumslagare in och terroriserar staden genom att göra musik med allt annat än vanliga instrument. Det är en smula märklig, den här filmen, men ändå väldigt underhållande och trevlig. Jag kan säga att jag aldrig tidigare sett en film som är på det här sättet, den är fascinerande på många sätt.
Som musikintresserad läkarstudent vill jag passa på att visa en scen ur filmen, där gruppen trumslagare spelar musik i en operationssal: på apparater, syrgastuber och själva patienten.På kvällen gick jag och E på bio för att se Monica Z. Jag ska villigt erkänna att jag vet väldigt lite om Monica Zetterlund och även lyssnat oförskämt sällan på hennes musik, men det kändes ändå självklart att gå och titta. Monika var ju även hon från Värmland. Filmen berättar om en del av Monikas liv, under 60-talet med förhållanden, familj och karriär.
Jag älskade verkligen filmen! Dels var den visuellt väldigt vacker, med den tidstypiska stilen med kläder och inredning, som jag ju tycker mycket om. Själva handlingen kändes också väl avvägd och skådespelarinsatserna väl utförda. Huvudrollsinnehavaren, Edda Magnason, passar utmärkt i rollen som Monica såväl till utseendet som röstmässigt. Det finns många andra som skrivit om den här filmen, och egentligen tillför detta knappast något till de andra rösterna. Kort och gott kan en sammanfatta det jag vill säga är: gå bara och se den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar