måndag 16 september 2013

Solning, sår och skrivande

Tiden går fort när en är på klinik, i alla fall när varje placering bara är två veckor. Jag är som tidigare nämnts på hud veckan ut, en specialitet som överraskat mig med att var mer intressant än jag trodde. Dagen idag var riktigt rolig och trevlig, måste jag säga, och tillbringades helt och hållet på behandlingsenheten. Under förmiddagen fick jag då vara med på ljusbehandlingen där personer med exempelvis psoriasis, eksem och andra hudsjukdomar kommer för att sola som en del i sin behandling. Det är inget vanligt solarium, även om apparaterna kanske ser ut så (vad vet jag, jag har aldrig varit på ett solarium). Beroende på vilken typ av sjukdom en har används olika typer av UV-ljus. Det är för mig en djungel, men det är väldigt intressant att ljus kan ha en sådan läkande effekt på vissa sjukdomar samtidigt som UV-strålningen även ger upphov till många av de sjukdomar som vi möter på hud (framförallt på tumörmottagningen).
Under eftermiddagen var jag istället på bensårsomläggningen för att lära mig mer om detta. Bensår är förvånansvärt intressant och jag tycker att det är spännande med alla olika typer av förband, lindor, salvor och krämer, omslag och bad som används i behandlingen av dem. Jag är också mycket imponerad av personalen där som har full koll på vilka av alla dessa typer av behandlingsmaterial de ska välja just till den patienten de har framför sig. Jag tror dessutom att jag har blivit lite mer "vän" med sår än jag var innan och det känns bra.

Under kvällen har jag också reviderat mitt T6-arbete, som jag skrev klart och skickade in till tentatorn i juni. Igår fick jag tillbaka den med önskan om att jag skulle ändra på lite saker, som jag nu har gjort. Det är dock en smula frustrerande när tentatorns åsikter går helt emot handledarens. Jag antar att det är såhär det kommer vara även i fortsättningen om jag får möjlighet att fortsätta att forska. Det kommer aldrig vara två som är av samma åsikt om det en har gjort!
Dagens utsikt från trapphuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar