onsdag 25 december 2013

Knäck, kål, katt och klappar

Igår vad det julafton och detta firade jag och Mattias hemma i vår stuga tillsammans med mina föräldrar, morföräldrar, min syster och naturligtvis katten. Som sig bör bjöd vi på traditionellt julbord. Vi hade dock försökt att köpa så mycket som möjligt ekologiskt, bland annat julskinkan och de flesta grönsaker. Vi gjorde också mycket från grunden: senap, rödbetssallad, rödkål, gravad lax och sillinläggning. Till efterrätt hade maken planerat ett gediget gottebord med diverse godis, både köpt och hemmagjort, torkad frukt och Ris à la Malta.

Vi valde ju att inte ge några julklappar, men det fick ändå blir en symbolisk gåva. Jag hade dels köpt lite godis och så gjorde vi även lite. Maken gjorde saltkola som jag rullade in i papper och jag gjorde även marsipanbröd efter ett recept från Tantrevolution. Marsipanen doppade jag i tempererad choklad. Godiset gavs bort i hemvikta påsar tillsammans med ett kort där det stod beskrivet vart vi skänkt pengar i vår Hjälparjul. Det blev uppskattade julklappar.


Dagen innan julafton höll vi på med förberedelser hela dagen, med att göra godis, mat, klä gran, städa och duka och allt vad det var. Granen i år kom från makens mammas mans ägor i Säffle och fast den var ganska liten så passade den bra in i vårt vardagsrum. Kanske just därför. Maken hade även fått upp alla beslag till köksskåpen och gardinstänger. Gardinerna köpte vi precis som de var på Myrorna i Karlstad för 125 kr totalt tror jag.

 
Maken var ju tvungen att ha hyacinter, jag tyckte att de kunde få husera i gamla glasburkar.

Vardagsrummet klart för julfirande.
I vardagsrummet hade tagit in ett gammalt bord och lite olika stolar. Duken och servetterna är bröllopsgåvor tillverkade på Klässbols linneväveri och som vi inte haft möjlighet att använda tidigare. Över bordet spände vi lite ullgarn med lite julkulor hängande i.


Make hade gjort en fin julgrupp i en låda han fick ost i förra julen. Själv bröt jag servetter istället.
Ett riktigt julkök tyckte jag att det blev (nu är det bara en bänkskiva och fläkt som saknas).
Själva julmiddagen i full gång.
Det blev, som det var sagt, inte så mycket julklappar, utom när det gällde en "person": Stina. Hon fick flest julklappar av alla och var även hela kvällens huvudperson, i sin julkrage och allt. Av min syster fick hon en för vårt hus något stor klätterställning i systerns, men inte riktigt mitt, favoritmönster. Stina verkar dock tycka att den var helt okej. Förutom det fick hon även lite andra leksaker, bland annat en mus som skriker med riktiga musljud när man slår på den. Det är tur att vår katt oftast sover på nätterna.


Stina, på sitt stora paket.

Testlek.


På det hela taget blev det en mycket lyckad julafton.

Idag, juldagen, började med julotta i Stora Kils kyrka följt av en liten middagslur. Resterande dag tillbringades hos farmor och farfar på juldagsmiddag och frågespel (som jag vann, vill jag tillägga...) Det är nog längesedan jag haft en så bra och lugn jul ändå. Även om vi tillbringat mycket tid med att förbereda julmat och sånt, har vi i alla fall sluppit en massa flängande på själva julhelgen. Med makens familj firade vi för några dagar sedan. Jag hoppas att även nästa jul blir lika bra som den här!

1 kommentar:

  1. God fortsättning bästa fru Frida! Gick det bra att göra marsipanen? :)

    SvaraRadera