söndag 9 februari 2014

Akutmedicinsk avdelning

Jag har nu gjort min första vecka på Royal Liverpool University Hospital och deras Acute medicine unit (AMU). Detta är något som jag själv skulle vilja säga är en blandning mellan en slags akutmottagning och MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning), om det är begripligt. Avdelningen har totalt ca. 50 platser där personer med medicinska åkommor läggs in, om man tror att inläggningen kommer vara kortare än 72 timmar. Tror man att vårdtiden är längre än så kan de läggas där temporärt för att sedan så snabbt som möjligt flyttas till ex. kardiolog eller annan vårdavdelning. Det är dock den enda blandmedicinska avdelningen på sjukhuset. Förutom själva vårdavdelning(arna) tar AMU också emot patienter som skickats in till av allmänläkare av någon anledning, dvs patienter som inte platsar in på A&E-intaget (accident and emergency). Dessa patienter ses av läkare och sedan bestäms det om patienten ska läggas in eller ej och patienten kan även komma på återbesök till AMU om den skickas hem.Jag kom dit i måndags, fick träffa min handledare och gick morgonrond med honom. Efter det sa han mer eller mindre "Du får göra vad du vill, ta egna patienter också, bara du ser till att en consultant träffar dem också. Ha det så bra!" Sedan försvann han till ett annat sjukhus. Det hela har dock löst sig ganska bra, alla läkare är väldigt trevliga och vill ta hand om Erasmusstudenten från Sverige.
Det jag har gjort den här veckan har varit att gå med en consultant (specialistläkare) och någon underläkare, oftast någon som är FY2 (typ andra året på AT:n) eller CMT (första åren på ST:n) på morgonrond. Efter det händer det tyvärr inte särskilt mycket, så jag har ibland gått för att prata och undersöka någon av patienterna jag sett på ronden.

Något som jag dock gör ganska mycket är att sticka folk (något som jag i och för sig tycker är lite roligt): venprov, PVK (perifer venkateter, dvs nål som sitter kvar i ex armen där man kan ge läkemedel etc) och artärblodgas. I England är det nämligen så att det är läkare som sätter PVK och tar venprov (en del sköterskor har delegering på att göra det, men långt ifrån alla), något som i Sverige görs i stort sett bara av sjuksköterskor och när det gäller venprover även undersköterskor. Venprov har jag tagit ganska mycket när jag jobbade som undersköterska, men här använder de inte samma typ av utrustning som jag är van vid (Vacutainer). Rören här får man själv skapa vakuum i genom att dra upp dem som sprutor eller helt enkelt bara använda en vanlig spruta och sedan fylla på rören från det. Jag har provat båda delarna och även om det är lite annorlunda är det något som jag tror att en vänjer sig vid. Även PVK har jag fått sätta några (med beröm från närvarande sjuksköterska och underläkare), samt tagit några blodgaser (både lyckade och misslyckade). Även om mycket av det jag gjort och kommer göra här inte är något som jag skulle gjort som läkarstudent eller läkare i Sverige känns det ändå bra att få träna mycket på det.
Jepp, såhär är jag klädd på praktiken. Mer om det i ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar