onsdag 12 februari 2014

Flersalar, förkläden och finbyxor

Det finns vissa saker som är annorlunda med sjukvården i England om man jämför med Sverige. En av dessa är hygienaspekten. Storbritannien är en av de där länderna som alltid lyser orange eller rött på kartor över resistenta bakterier (Sverige är så gott som alltid grönt) och MRSA och annat mysigt frodas här. Själva resistensen uppkommer av ogenomtänkt antibiotikabehandling, något jag inte kan säga något om. Att de däremot sprids mellan patienter (och vårdpersonal) kan jag förstå:

På avdelningen har alla sjuksköterskor "vanliga" vårdkläder, dvs. någon form av "scrubs". Dessa tvättas dock hemma, om jag har förstått det rätt, vilket också stämmer bra med att folk kommer med dessa kläder under jackorna till och från jobbet. Läkare och läkarstudenter (bortsett från förstaårets "AT-läkare", FY1) har skjorta/blus och finare byxor/kjol, något som jag tycker både är opraktiskt och fruktansvärt ohygieniskt. Personligen har jag därför köpt speciella kläder (alldeles för billigt, men vad gör man när man behöver 5 hela uppsättningar) för detta ändamål som jag tvättar varje vecka och torkar i torktumlaren. När jag går till och från sjukhuset har jag en av de läkarrockar jag faktiskt tog med mig mellan mina sjukhuskläder och min egen kappa för att skydda den. Väl hemma byter jag kläder och lägger de använda kläderna i en plastpåse tills det är dags att tvätta. Detta är ju inte på något sätt vattentätt, dessutom med tanke på att jag måste byta om i mitt rum, men under omständigheterna är det ändå något som får fungera. Jag använder i alla fall förkläde varje gång jag tar blodprov etc, vilket inte någon annan gör. Just nu är jag dock fruktansvärt nojig för att få med mig MRSA hem, så om någon har tips/lugnande tillrop är detta välkommet.

Nu har jag inte varit på särskilt många sjukhusavdelningar i Sverige, men de jag har varit på har haft enkel- eller dubbelrum (och en tillfällig flersal). I övrigt har jag också hört att det finns fyrsalar kvar, men på i stort sett alla sjukhus går man mot enkelrum. På min avdelning finns det en fyrasal några sexsalar och även en åttasal (och ett enkelrum) med vardera en toalett. Här ligger det patienter med lite av varje, även personer som kommer in efter episoder med diarré och kräkningar. Alla patienter odlas för MRSA och de som kommer in med symtom på mag-tarminfektion för ex. norovirus, men de ligger ändå på flersal. När jag jobbade på hjärtavdelningen i Karlstad var det skärpt hygien för personer som odlats för något i väntan på svaret, dvs patienten fick stanna på rummet, alltid handskar och plastförkläde på rummet etc. Inte riktigt på samma sätt som här.

Utöver detta har vi pappersjournalerna som ligger på expeditionen, i sin mapp, i patientens säng, på bord och någon gång även på golvet. Detsamma gäller brickorna med "fakiren" (gul hink där använda nålar etc läggs) som används vid venprovtagning. De har dock engångs"tourniquets" (gummiband att knyta runt armen för att stasa venerna) av hygienskäl, något jag tänkt att vi borde ha här, även om jag tycker att spännbandsvarianten är mycket mer effektiv än knyt-gummibandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar