söndag 23 februari 2014

Klyftig komik

I slutet på januari fyllde min mamma 50 år och för att fira detta lurade vi iväg henne till Stockholm för att gå på Galenskaparna och After Shaves 30-årsfesten. Jag och min syster har växt upp med detta gäng på VHS och jag har tyckt om dem hela tiden. Det jag dessutom tycker är väldigt intressant är att ju äldre jag blir och för varje gång jag ser och lyssnar på deras sketcher ser jag hur väldigt smart allt är. Claes Eriksson är fenomenal på att skriva fyndiga texter, som förutom att de ofta är väldigt roliga, också inte sällan är politiska och samhällskritiska på samma gång. De är dessutom på något sätt tidlösa och det som var aktuellt i mitten av 80-talet känns ofta lika aktuellt och relevant nu. Det är något jag tycker är väldigt spännande. Själva föreställningen var väldigt bra, och fast jag sett de flesta av det som de spelade upp ganska många gånger var det lika roligt. Något som jag dessutom slogs av är att After Shavearna är väldigt bra på att sjunga, och att det kommer i skuggan av komiken. Sanningen är dock att jag tycker att Knut Agnred är en av Sveriges bättre sångare.
Jag tänkte att jag skulle bjuda på några av mina favoriter från gänget, antingen för att de bara är väldigt roliga, eller för att de ger någon form av tankeställare...

Harrys sång - Stinsen brinner 1987
Frustration över kollektivtrafikens brister.


Sjukvårdsdebatt - Gladpack 2000
Ja, ska vi ha privat sjukvård eller inte? Oavsett vad man tycker egentligen är det här en väldigt rolig twist på diskussionen, med dock något tveksamma argument och slutsatser. Men roligt är det.


Supermarket - Skruven är lös 1992 (1982)
Om konsumtion och marknadsföring.

Störst av allt är kärleken - Tabbar från Kafé Öken 1990
Bara för att den är väldigt rolig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar