torsdag 20 februari 2014

Körkväll och "bibelbevis"

Eftersom jag de senaste 9 (?) åren sjungit i kyrkokör kände jag att jag ville göra det även här i Liverpool och hittade kören i St Barnabas church. Kyrkan ligger ca. 200 meter hemifrån mig och är en anglikansk kyrka. Kören tränar en timme på torsdagar och sjunger sedan i gudstjänsten varje söndag (något som för mig som svensk kyrkokörssångare är lite främmande). Efter gudstjänsten (som är på kvällen) går också några ur kören till puben (vart annars, vi är i England) för att prata, ta en öl och äta lite mat i några timmar. Väldigt trevligt tycker jag, hemma i Sverige känns det som att ingen har tid att göra något sånt.

Jag har nu söndags alltså varit på mina första anglikanska gudstjänster, en på eftermiddagen i Mossley Hill Parish Church och en på kvällen i St Barnabas. Även om jag är ganska van vid svenskkyrkliga gudstjänster är det en utmaning att vara med på en gudstjänst en inte har en aning om vad som kommer hända. Jag kom i alla fall igenom dem, med mycket sjungande jag aldrig hört innan och ganska många komiska kommentarer från prästerna i gudstjänsten som verkligen förstärker bilden av Engaland jag fått från Morden i Midsomer. 

Något som jag tyckte var intressant på den senare av gudstjänsterna var faktiskt predikan. Handen på hjärtat lyssnar jag sällan på prediktningar, det känns som att det är fysiskt omöjligt att lyssna utan att glida iväg (det gäller även när min make står för dem) och det ber jag om ursäkt för. Den här lyssnade jag faktiskt på. Den handlade om bevis för att bibeln inte kan vara gjord av människor eftersom den innehåller påståenden om världen som inte människan visste förrän långt senare. Inte för att jag för den delen tror att Gud skrivit bibeln, men det var verkligen intressant. Ett exempel är att det i Jesaja 40:22 "Han tronar över jordens rund", när "alla" ska trott att jorden var platt fram till 1800-talet. Nu finns det dock bevis på att man har vetat det sedan innan kristi tid, men det är ändå lite roligt. Inte att det bevisar att bibeln är skriven av Gud, men att bibeln är ett mycket intressant historiskt dokument som jag nog faktiskt borde ge mig tid att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar