söndag 9 februari 2014

Lite Liverpool

Jag har nu varit i Liverpool två av mina tretton veckor och jag måste säga att jag tycker mycket om det. Jag tänkte därför delge lite om de delar av staden som jag fått se hittills.
Först måste vi ju prata om vädret, eftersom engelsmän tycker om att prata om väder, och så även svenskar. Det är i alla fall inte snö här och grundtemperaturen ligger nog på ca. 5-9 plusgrader. Det är ju dock, precis som jag befarade, mycket regnigt och blåsigt. Det första jag köpte när jag kom hit var ett paraply och det har använts mycket flitigt. Regnar det inte så blåser det, sådär så att det kryper in i varje liten del av kroppen. Har man riktigt otur både regnar det och blåser och paraplyet viks ut och in eller flyger iväg. Jag har dock sett sol i alla fall två gånger.

Jag bor ca 1 timmes promenad från centrum, vilket jag tycker är ganska bra, men det gör också att jag inte går till centrum så spontant. Jag har ändå varit där några gånger, framförallt första veckan och tittat runt lite. I själva centrum finns det mycket affärer, om intresse finns för det, många olika kedjor från superbilligt till svindyrt och att däremellan. Det finns väldigt många restauranger, barer, pubar och klubbar. Jag har besökt förvånansvärt många och ätit både väldigt god hamburgare (Almost famous burgers), god libanesisk mat (Bakchich) och druckit gigantisk, men något blaskig varm choklad till storbildsvisning av tv-serien Friends (Central Perk). Några andra uteställen har jag också hunnit med, men jag undrar hur jag ska hinna gå överallt på den tid jag är här (och hur jag ska ha råd med det).
På Central Perk med några andra utbytesstudenter.

På Almost famous med några underläkare. Min burgare: Triple nom - dubbel cheeseburgare och pulled pork. Det var min köttranson för den närmaste månaden. Nu vet jag också vad jag ska göra med alla glasburkar jag har hemma.
Liverpool har några kända platser som jag hunnit med att besöka, även om jag aldrig planerat det. Jag har helt enkelt råkat snubbla över dem när jag varit ute på planlös promenad.
Albert Dock var när den byggdes på många sätt en modern hamn/lager och idag finns där mest butiker, caféer och museum. Jag fick för mig att jag skulle gå in på Merseyside Maritime Museum och International Slavery Museum och spenderade där drygt 1,5 timme med att titta på utställningar om Titanic och andra atlantenfarare, sjöfart under världskrigen och om slaveriet och dess arv i England. Mycket spännande, men jag kommer behöva komma tillbaka en annan gång, för det var helt enkelt för mycket att ta in. Som tur är, är det ett av alla gratismuséer i Liverpool.Jag råkade också på vägen till universitetet "hitta" den katolska katedralen, eftersom jag blev nyfiken på vad det var för konstig byggnad jag gick förbi. Det ska tydligen vara den enda cirkulära katedralen i Europa. Altaret är i mitten och runt hela kyrkorummet finns massa olika kapell i olika stilar. Taket och delar av väggarna är i olikfärgat glas och jag skulle gärna vilja gå dit en dag när solen skiner för att se hur det ser ut då.


Det lilla jag har sett av Liverpool tycker jag väldigt mycket om, men jag har väldigt mycket mer kvar...

So far, Liverpool has been a very nice city, but it's constantly raining. I have visited a number of nice places for dining, both lovely burgers at Almost famous burgers and Libanese food at Bakchic and a huge hit chocolate at Central Perk with some other exchange students. 
I have also visited some of the famous places in Liverpool: Albert Dock and the Merseyside Maritime Museum and The International Slavery Museum i which I spend a good couple of hours as well as the Catholic Cathedral with it's unique, round architecture.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar